Het vaarbewijs 

Het vaarbewijs certificaat kunt u op een bijzonder prettige wijze halen via ons cursusprogramma. Er zijn vele voordelen voor het volgen van een online cursus via ons. U wordt begeleidt door een theoriedocent, waaraan u uitleg kunt vragen, uw huiswerk kunt opsturen en al uw vragen aan kunt stellen en u kunt studeren op de plek en het tijdstip dat u het beste uitkomt.

Welk vaarbewijs heb ik nodig?

Welk vaarbewijs u nodig heeft, hangt mede af van de lengte en snelheid van uw vaartuig en van het soort vervoer (bedrijfsmatig of pleziervaart).

In Nederland kent men drie soorten vaarbewijzen: het Groot Vaarbewijs, het Beperkt Groot Vaarbewijs en het Klein Vaarbewijs.
Nog los van de wettelijke verplichtingen voor het eventueel halen van uw vaarbewijs is het elke watersporter en toekomstige watersporter aan te bevelen om over deze theoretische kennis te beschikken. Het blijft een opmerkelijke zaak dat u niet gehinderd door enige kennis van welk vaarreglement dan ook met een jacht van bijvoorbeeld 14 meter ongestoord het ruime sop mag kiezen. En denkt u a.u.b. ook even aan de veiligheid van uw mede watersporters. Ten slotte gaat u ook niet de weg op zonder de nodige en verplichte theoretische kennis van de verkeersregels.

Voor de meeste watersporters is het kunnen beschikken over het Klein Vaarbewijs 1 en 2 voldoende.

De minimum leeftijd voor het verkrijgen van een vaarbewijs is 18 jaar. Jonger dan 18 jaar? Dan mag u al wel  het vaarbewijsexamen doen. U kunt dan het vaarbewijs aanvragen zodra u 18 jaar bent geworden. Het Klein Vaarbewijs is levenslang geldig.

Klein Vaarbewijs

Het Klein Vaarbewijs bestaat uit twee delen:

  • Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) voor het varen met een schip op rivieren, kanalen en meren, uitgezonderd: Westerschelde, Oosterschelde, Waddenzee, Eems, Dollard, IJsselmeer, IJmeer en Markermeer.
  • Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) voor het varen met een schip op alle binnenwateren.

Voor de kosten van deze online cursus, zie onze pagina prijslijst. U kunt zich hier aanmelden voor de online cursus Vaarbewijs.

Na ontvangst van uw betaling krijgt u van onze theorie docent een unieke inlog code opgestuurd. De inlog code is persoonsgebonden en gekoppeld aan het ID nummer van uw computer, waardoor de inlog niet overdraagbaar is. Om misverstanden te voorkomen verzoeken wij u daarom vriendelijk uw gegevens niet aan derden te verstrekken.

Proefexamens KVB1 en KVB2. Hiernaast van beide examens een overzicht welke struikelblokken de afgelopen jaren zijn ervaren door deelnemers.

Proefexamen KVB1 Voorbeeldexamen KVB1 Struikelblokken KVB1
Proefexamen KVB2 Voorbeeldexamen KVB2 Struikelblokken KVB2

 

Voor het downloaden heeft u Adobe Acrobat Reader nodig om de pdf bestanden te bekijken. Dit is een gratis programma dat u, wanneer dit ontbreekt op uw computer, eenmalig dient te downloaden middels de volgende link: Downloaden Abobe Acrobat Reader

Wij wensen u veel studieplezier!

CWO-zeilschool
Demarage
Hiswa