Examen Vaarbewijs

Na het doorlopen van ons online cursusprogramma is de kans van slagen voor het examen Vaarbewijs heel groot. Tot op heden is 100% van onze cursisten geslaagd voor het examen, waar we uiteraard heel trots op zijn.

Om in het bezit te kunnen komen van het Klein Vaarbewijs 1 en/of 2 moet u het examen KVB1 en/of KVB2 met goed gevolg hebben afgelegd. U kunt zich online opgeven voor deze examens bij de Stichting VAMEX. Het examen kan op iedere werkdag en soms op een zaterdag worden afgelegd. U dient  minimaal één week van tevoren het examen aan te vragen via de inschrijfpagina van de Stichting VAMEX.

De kosten voor het examen KVB1 zijn  € 42,- en voor het examen KVB2  € 50,-. (Dit staat los van het cursusgeld). Bent u geslaagd, dan krijgt u na afloop van het examen op de examenlocatie direct uw Vaarbewijs-Certificaat mee. U kunt betalen met uw pinpas (€ 20,-).

Het examen wordt op vijf verschillende examenlocaties afgenomen: Alkmaar, Den Bosch, Dordrecht, Zoetermeer of Zwolle.

Examen KVB1

Het examen KVB1 duurt 1 uur (60 minuten) en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Per vraag zijn er 1, 2 of 3 punten te behalen tot een totaal van maximaal 80 punten. U dient  minimaal 56 punten te halen om te slagen.

Examen KVB2

Het examen KVB2 duurt 1,5 uur (90 minuten) en bestaat uit 25 vragen, waarvan 23 meerkeuzevragen en 2 navigatievragen. In totaal kunt u maximaal 50 punten halen. U moet minimaal 35 punten halen om te slagen.

Om KVB2 te doen moet u eerst KVB1 hebben gehaald. U kunt ook beide examens  op dezelfde dag laten afnemen, achter elkaar.

Vrijstellingen

Het kan zijn dat u gedeeltelijk of volledig bent vrijgesteld van de examenverplichting voor het Klein Vaarbewijs of zelfs voor het Groot Pleziervaartbewijs. Dat kan als u al in het bezit bent van bepaalde Nederlandse bewijzen van vaarbekwaamheid c.q. diploma’s of opleidingscertificaten.
U kunt u opgeven voor een zogenaamd beperkt examen Klein Vaarbewijs, wanneer u  een gedeeltelijke vrijstelling heeft voor een examen.
Komt u in aanmerking komt voor een volledige vrijstelling, dan kun u het Klein Vaarbewijs of Groot Pleziervaartbewijs direct bij de Stichting VAMEX aanvragen.

Zie ook vrijstellingen en vrijstelling aanvragen.

Voor meer informatie kunt u de volgende documenten bekijken:
Downloads (PDF )

CWO-zeilschool
Demarage
Hiswa